Zomer: Lekker leesbare boeken over het brein en de voedselmachine (de darmen)

IMG_4886Van de dames moeten we het maar hebben. Twee lekker leesbare boeken waar je ook nog iets van kan leren. Het ene al een poosje terug geschreven door Giulia Enders, ‘De mooie voedselmachine’ gaat over de darmen. In het kader van voeding een heerlijke aanvulling op alles wat daar de laatste jaren over geschreven is. Boeken over darmen zijn er weinig. En dit is ook nog leuk geschreven.
Hoofdstukken als ‘Hoe poep je eigenlijk? En waarom zou je dat willen weten?’ zullen je in eerste instantie niet aantrekken, maar wanneer je begint te lezen neemt je interesse snel toe. Ik weet niet of jullie het wisten, maar die zogenaamde tussendoortjes kunnen verteringsprocessen die zijn ingezet door je darmen knap verstoren, waardoor ze te weinig rust krijgen. Dat heeft weer gevolgen voor hoe je je voelt. Slechte adem, verstopping en allerlei lastige spijsverteringsklachten worden op een prettig leesbare manier behandeld. 


En dan dat andere boek. Drie dames, allemaal thuis in modern neuro-onderzoek schreven ‘Kijken in het brein’. Het uiterlijk van het boek oogt wat ouderwets en grijs. Het klinkt ook vrij technisch. Maar van binnen ziet het er vrolijk en luchtig houdt, en de complexe materie wordt door Sandra van Aalderen, Nieke van Atteveldt en Meike Grol zeer onderhoudend verteld.
Ze prikken door de mythes heen die over ons worden uitgestrooid en laten zien wat er bekend is en wat de pers er van maakt. Bovendien blijkt dat er in het onderwijs te weinig bekend van is, en ook in mijn vak, het trainersvak, galmen nog allerlei verkeerde ideeen rond over het brein. Toen ik mijn boek ‘Het Flitsbrein’ schreef viel me dit al op, en merkte ik ook hoe moeilijk de juiste kennis te vinden was. Wat wel grappig is voor een boek dat de beperking van gegevens behandelt.
Deze twee boeken maken je snel wijzer over complexe onderwerpen, en ik denk dat je er zowel privé als in je werk iets aan kan hebben. Lezen dus. Deze vakantie nog!

Bert Overbeek geeft dit najaar een cursus die je als manager echt beter maakt. Of je 25% resultaatverbetering haalt weten we niet, maar 15 tot 20 moet kunnen lukken. En daarbij heb je een tevreden team. Kijk hier: https://egobert.wordpress.com/2015/07/25/verbeter-je-intuitie-en-besluitvorming-cursus-om-beter-te-worden-in-je-werk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *