Over Bert Overbeek en JongeBazen

Bert Overbeek is trainer, coach, interim manager en oprichter van Jongebazen. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-eindredacteur Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken rond 2005. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.  Hij is er gelukkig van geworden.

Professor Doctor Willem Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan levendige trainin-gen geven en bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer.  Hij vroeg de selfmade man and ‘life time student’ of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was in 2006.

Intussen heeft Overbeek met zijn redactie meer dan 1000 artikelen over management geschreven. Als een kostenloze service aan collega’s, klanten en ieder ander die passeert. Uitgeverij Haystack heeft van Overbeeks hand ter gelegen-heid daarvan een boek uitgegeven ‘Voer voor jonge bazen en recent verscheen bij futurouitgevers.nl ‘Het Flitsbrein dat in de top 10 bij Managementboek eindigde.

Meer dan 120 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft Overbeek veel respect opgeleverd in managementland. Hij is een veelgevraagd spreker, maar uiteindelijk vindt hij training, coaching en leiding geven leuker, want het gaat om het contact en het verbeteren van mensen. Zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van topvrouw Jolanda Poots opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.

Organisaties weten de weg naar hem te vinden, maar op Jongebazen daagt hij graag uit, en een beetje prikkelend, want de gedragswetenschappen hebben de neiging om vast te houden aan oude kaders en er is zoveel vernieuwing mogelijk, nu de neurowetenschappen zoveel nieuwe inzichten over de mens hebben gegeven.

Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk als trainer kan ik me goed op een opdracht richten.’

Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.

Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com