Rubriek: Geen categorie

Moeten CEO’s per se assholes zijn? Welnee!

2015-03-05 15.18.07Olaf Swantee, topman van het Britse EE (voorheen T Mobile en Orange), betoont zich  een echte testosteronman. Het begint in het NRC van 28 november al met de kop: ‘Wij zijn de nieuwe wereld, de winnaars’. Swantee is verslaafd aan sporten (‘Als ik het niet doe word ik gek’), kan nauwelijks stil zitten en is altijd aan het werk (‘Vandaag iets meer stress dan normaal’). Swantee ontsloeg op de eerste dag van zijn nieuwe job alle topmanagers en veranderde de naam van het bedrijf. Op de vraag van de interviewster of bedrijven het karakter van de topman weerspiegelen, antwoordt hij bevestigend: ‘Ja, ja, EE is ook snel en ongeduldig en heel ambitieus’.

MT’s en change: communicatie, communicatie, communicatie!

Herschaalde kopie van Herschaalde kopie van DSCN0235Wanneer je als manager je teamleiders een verandering wil laten doormaken, moet je er rekening mee houden dat ze een andere veranderingstijl kunnen hebben dan jij. Jij kan bijvoorbeeld vinden dat ze zich tot in het detail aan het veranderingsplan moeten houden. Terwijl zij een trial and error stijl hebben. Zij willen al doende het plan tot stand brengen, en in dat proces af en toe af kunnen wijken van het plan.

Ze hebben er vertrouwen in dat de verandering daardoor beter lukt, dan door het veranderplan puntje voor puntje af te werken. Jij als manager vertrouwt dat echter niet en bent bang dat je teveel concessies moet gaan doen als je het plan loslaat. Dit verschil in stijl en benadering kan problemen geven bij de verandering.

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Seks leidt tot ambitie!

IMG_3183Joran is een ongelooflijke egotripper die een duidelijk doel voor ogen heeft: de hoogste baas worden in de grote organisatie waar hij werkt. Op het moment dat anderen zich zorgen maken over de crisis, roept hij vanachter de zwaarste triple die je kan drinken, dat hij geen last heeft van een crisis zolang het maar goed met hem gaat. Hij is ‘tenminste eerlijk’, beweert hij. Ik leef voor mezelf, zegt hij regelmatig. Ik ben niet bezig met mijn buren of met Nederland of de wereld. Dat wil ik wel doen maar dan moet het me wat opleveren. Als ik er zelf beter van kan worden, wil ik best een handje helpen en anders kunnen ze mijn rug op.

Vacatures

Business Controller (Utrecht)

Heb je leidinggevende ervaring, beweeg je je makkelijk in een politiek-bestuurlijke omgeving met uiteenlopende stakeholders? En heb je belangstelling voor de culturele sector? Dan zijn wij op zoek naar jou! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Topvrouwen oorlog met Halina Reijn in glansrol!

2015-01-15 23.45.18Vrouwen in de top. Dat verloopt niet altijd gemakkelijk. We kennen de strategische oorlogjes van mannen op topniveau, maar hoe gaat dat nou precies tussen vrouwen? Het mooie is dat daarover geschreven is, en dat er momenteel een toneelstuk loopt dat dat bijzonder goed laat zien. In de Amsterdamse Stadsschouwburg kunt u de voorstelling van de Toneelgroep Amsterdam gaan bekijken.

‘Maria Stuart’ gaat over de rivaliteit en het gevecht tussen twee vrouwen. En niet zomaar twee vrouwen. Vrouwen uit de allerhoogste kringen. En voor mij ging de voorstelling over de vraag: Hoe strijden vrouwen in machtsposities? In mijn leven heb ik daar vooral vrouwen uitspraken over horen doen. In mijn werk als trainer, coach en vooral mediator heb ik me als man vaak verbaasd over de manier waarop conflicten tussen vrouwen gaan. Pas na jaren ging ik iets begrijpen van de anatomie van deze conflicten. Waarmee niets ten nadele van vrouwen is gezegd, want mannen kunnen er ook iets van.

Change? Liever knallende oneliners dan rustig denkwerk?

2014-12-22 14.15.53Nadenken is niet overal even populair. Misschien weet ons instinkt of  ons ‘gevoel’ wel meer dan al wie wetenschappers, zei iemand onlangs tegen me. Bovendien is gevoel voor veel mensen een stuk spannender dan nadenken. Dat ervaren we anno de 21e eeuw toch een beetje als een stoffige bezigheid. En ons brein levert ook veel sneller belonende stofjes af als we op emotioneel niveau opereren. Op zoek naar kicks en sensatie die ons steeds weer kleine injecties moeten geven, ‘doet’ nadenken het gewoon minder goed dan mystieke gevoelsteksten of wilde oneliners. 

Foute staffers

2014-11-18 09.56.49In de trein hoorde ik onlangs een gesprek dat ik symptomatisch vind voor bepaalde stafafdelingen in de 21e eeuw. Veel analytisch gedoe over medewerkers, die al dan niet zouden functioneren. Gesublimeerde roddel, verpakt in een jasje van competenties en organisatiedoelen. Komt erop neer dat je een eigenschap van iemand uitvergroot, en die eigenschap dan combineert met een organisatiedoel. En wel zo dat die eigenschap niet positief is voor het verwezenlijken van de organisatiedoelen.

Deze benadering is zo vals, omdat hij niet drijft op feiten maar op het gevoel van de betrokken staffers, in dit geval HRM-managers. Natuurlijk is het zo dat er mensen zijn die op verkeerde plekken zitten, en dan moet je met elkaar eerlijk praten en vooral de wond niet te lang laten zweren. Maar dat geanalyseer, brrr. Vanochtend hoorde ik ongeveer het volgende. 

Nederlanders, dat zijn betweters!

2014-08-19 09.23.08Ik ga eens even lekker mopperen op Nederlanders. Dat doe ik nooit, dus vandaag een keer wel. Ben net terug van een aardig reisje langs Stockholm, Kopenhagen en Rome.  In elke stad kwam ik wel een paar Nederlanders tegen. Buiten mezelf dan. En ik ben geen haar beter, hoor, maar er valt je dan wel wat op.

Dat Nederlanders overal, gevraagd en ongevraagd, een mening over hebben en die ook steeds moeten laten horen. Dat ze niet graag iets doen wat de grote gemene deler ook doet. Dat we over een soort vrijheid beschikken, een soort directheid die eigenlijk tegen het onbeschofte aan zit, maar wij vinden het ‘eerlijk’.

Bullshit trainingen, waar niemand iets aan heeft!

2014-07-30 10.31.26Toen ik in 1995 -het begin van mijn trainerschap- kwam te werken bij het Opleidingsinstituut van de Spoorwegen, mocht ik hoofdconducteurs gaan trainen. De opleiding behandelde om de een of andere, niet nader toegelichte reden het zogenaamde BOB-model. Het BOB-model is een besluitvormingsmodel.

BOB staat voor: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In de didactische bladen van de opleiding stond dat de conducteurs dit model konden gebruiken om besluiten te nemen in hun werk. Het was ontwikkeld door opleidingskundigen die zelf geen praktijkervaring hadden met het vak van conducteur.

Veranderen? Gewoon geen zin in, Kahnemann!

DSCN7526Als u 30 jaar in een organisatie werkt die veiligheid heeft geboden, zult u de urgentie van veranderingen ontkennen. Stel dat u altijd een bepaalde regio heeft bediend met uw diensten of producten, dan zal uw brein aannemen dat dit altijd zo zal blijven, ook wanneer de concurrentie uit andere regio’s u links en rechts om de oren vliegt.

Feiten die uw gevoel van veiligheid tegenspreken zult u negeren en u zult op zichzelf staande ervaringen die uw gevoel bevestigen belangrijker vinden dan dingen die u niet wilt geloven. Ons brein is zo ingericht dat we onze opvattingen aanpassen aan onze emoties. Bent u bang voor een verandering, dan zult u de noodzaak ervan blijven bagatelliseren.

Losse vragen over leiderschap, teams en het brein

DSCN1958Er zijn een aantal vragen die me vaak gesteld worden over leiderschap, teams en het brein. Die vragen vragen om een antwoord, maar omdat veel wetenschap in ontwikkeling is, is het nog niet altijd mogelijk. De managementwereld kan daar eigenlijk niet op wachten, maar ze moet wel. Tot die tijd doen we het met competentieprofielen, teamtrainingen die werken in de praktijk en leiderschapsdiscussies. Stellig kunnen we echter niet over zijn. Dit zijn wat overdenkingen naar aanleiding van de grote managementthema’s.