Rubriek: Kennismanagement

Zijn 50+-vrouwen de beste leiders?

IMG_5205Nog deze winter publiceert uitgeverij Futuro mijn nieuwe boek ‘Mannen en/of vrouwen?’ met als ondertitel ‘Diversiteit op de werkvloer’. Belangrijkste boodschap: probeer als leidinggevende gebruik te maken van de man-vrouw-verschillen. Benut ze. Verder zal het boek dieper ingaan op de invloeden van het brein, hormonen en genen. Ons gedrag is vaker dan we zouden willen afgeleid van seksuele mechanismes. Paringsrituelen die we uit de natuur kennen hebben bij mensen een geheel eigen gedaante aangenomen. Het soort auto, je positie in een organisatie, ja, het aantal kinderen werken allemaal mee aan je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt. Maar niet alleen daar. Ook op de relatiemarkt. Hieronder een kleine voorpublicatie van het boek. Blijf deze blog volgen, want we houden je op de hoogte van de noodzaak van dit boek in een wereld die nogal krampachtig doet over man-vrouw-verschillen.

Het talent en nut van 50+ medewerkers

IMG_4099In zijn boek ‘Het seniorenbrein’ laat hoogleraar neuropsychologie Andre Alleman goed zien wat de 50 plusser wel en niet beter kan dan jongere medewerkers. Ik vind dit altijd een betere invalshoek dan de populaire generatieverschillen. Generatie x en y-theorieen leiden vaak tot een overwaardering van de ene generatie ten opzichte van de andere. In het boek van Alleman zie je dat er verschillen zijn tussen ouderen en jongeren, maar ze vullen elkaar uiteindelijk goed aan en de verschillen worden minder behandeld in termen van waardering. De lezer kan een antwoord krijgen op de vraag: welke functies verbeteren en welke verminderen bij oudere mensen?  Laten we beginnen met de functies die verminderen en daarna de verbeterde functies in kaart brengen. 

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

36 Tips om je management duf te maken!

DSCN6788Slaapverwekkende presentaties hebben maar één doel: afschuwelijk te zijn voor het publiek. En voor jou als presentator moet er geen groter genoegen zijn dan je publiek in slaap te praten. Dat is gemakkelijker dan dat het lijkt. Publiek is namelijk dom geworden door televisie en internet. Ze willen iets heel snel gepresenteerd krijgen. Anders verwatert hun interesse. Al heel snel. Maar dat is ook de bedoeling: we moeten het publiek vermoeien met eindeloze verhalen, en ervoor zorgen dat ze niet weg kunnen. Dat het onbeleefd is om weg te gaan bijvoorbeeld.

Wat zijn handige tips om mensen in slaap te praten? Stapels sheets. Volle sheets. Met heel veel detailinformatie. In saaie procedurele taal, soms jargon. En zo dat de toehoorders zien dat er nog een héééleboel sheets te gaan zijn.

Vacatures

Unitmanager Strategie en Relatiebeheer (Dordrecht)

Als manager van de unit Strategie en Relatiebeheer ben je integraal eindverantwoordelijk voor het functioneren en de resultaten van de voltallige unit waarin diverse werkgebieden zijn ondergebracht. Bekijk alle vacatures

Advertorial

DEEL UW KENNIS, SCHRIJF MEE

Kom ook met uw ervaringen of ideeën! Doe mee met [num_authors] andere professionals. Lees verder

Recensies intuitieboek Bert Overbeek ‘Het Flitsbrein’

IMG_5061De reacties op het top 10 boek ‘Het Flitsbrein’ dat ik onlangs publiceerde zijn positief. Het Flitsbrein gaat over decision making, big data, intuïtie en vooral hoe de menselijke geest omgaat met ervaring en kennis. Een paar lezers vond dat ik de recensies op jongebazen moest zetten. Dat is op zichzelf altijd een beetje ijdel en onaangenaam (een soort tekstuele selfies), maar hier toch een greep. Het boek wordt ook besproken in de Quote van september, die binnenkort verschijnt. 

Besluiten verbeteren kan leiden tot 25% beter resultaat!

P1040311Hoe verloopt bij u en uw management team de besluitvorming? Gaat het ‘op gevoel’ of op basis van ‘data’ of zelfs ‘big data’? Volgt u uw onderbuikgevoel en intuitie of wilt u eerst goed geinformeerd zijn, en rapporten en analyses doorploegen? Misschien doet u het wel allebei. Onze tip: volg uw intuitie. Maar niet blind! Het punt is dat ons bij besluitvorming een paar dingen bedreigen. Overmoed, wishful thinking, onbetrouwbare gegevens, de vaak beperkte kwaliteit van onze intuitie en dan nog het feit dat we ons oordeel vaak te hoog aanslaan. Dit ongeacht ons opleidings- of ervaringsniveau.

 

25% resultaatverbetering

Dat betekent dat we goed moeten samenwerken. We hebben anderen nodig. Of het nu gaat om besluiten in de top, in de managementlagen of op de werkvloer, steeds weer weten 2 meer dan 1. Dat goede besluiten en data belangrijk zijn, mag blijken uit de resultaat- en performanceverbetering van bedrijven die er gebruik van maken. Die kan oplopen tot 25% verbetering!

Zomer: Lekker leesbare boeken over het brein en de voedselmachine (de darmen)

IMG_4886Van de dames moeten we het maar hebben. Twee lekker leesbare boeken waar je ook nog iets van kan leren. Het ene al een poosje terug geschreven door Giulia Enders, ‘De mooie voedselmachine’ gaat over de darmen. In het kader van voeding een heerlijke aanvulling op alles wat daar de laatste jaren over geschreven is. Boeken over darmen zijn er weinig. En dit is ook nog leuk geschreven.
Hoofdstukken als ‘Hoe poep je eigenlijk? En waarom zou je dat willen weten?’ zullen je in eerste instantie niet aantrekken, maar wanneer je begint te lezen neemt je interesse snel toe. Ik weet niet of jullie het wisten, maar die zogenaamde tussendoortjes kunnen verteringsprocessen die zijn ingezet door je darmen knap verstoren, waardoor ze te weinig rust krijgen. Dat heeft weer gevolgen voor hoe je je voelt. Slechte adem, verstopping en allerlei lastige spijsverteringsklachten worden op een prettig leesbare manier behandeld. 

Leiderschapstest: hoe zit het met je intuïtie?

2015-06-12 22.46.14Ben je intuitief? Of neem je pas een besluit na lang wikken en wegen? En werk je dan langs een stappenplan of doe je maar wat en zie je wel waar je uit komt? Dit lijken alledaagse vragen, maar ze zijn vrij bepalend voor de manier waarop je dingen doet en keuzes maakt. En keuzes zijn heel bepalend voor je toekomst. Om er achter te komen hoe het met je intuïtie zit kun je de volgende vragenlijst invullen. De antwoorden kan je dan naar bert_overbeek@hotmail.com sturen en dan krijg je de uitslag gemaild. 

Wat heb je aan modellen als je snel moet handelen?

2015-05-21 19.36.00Toen ik meer dan 20 jaar terug kwam te werken bij het Opleidingsinstituut van de Spoorwegen, kon ik hoofdconducteurs gaan trainen. De opleiding behandelde om de een of andere, niet nader toegelichte reden het zogenaamde BOB-model. Het BOB-model is een besluitvormingsmodel. BOB staat voor: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. In de didactische bladen van de opleiding stond dat de conducteurs dit model konden gebruiken om besluiten te nemen in hun werk. Het was ontwikkeld door opleidingskundigen die zelf geen praktijkervaring hadden met het vak van conducteur. De meeste conducteurs weten echter dat mensen dat beroep helemaal verkeerd inschatten. Mensen denken aan een ‘kaartjesknipper’, een soort parkeerwachter (ook een beroep waar men weinig realistische beelden van heeft).

Seks in een formele setting? Wat moet je ermee? (Leiderschap en het brein)

Een opdrachtgever van me is manager. Hij belde vorige week om even iets samen tegen het licht te houden, zoals hij dat uitdrukte. Twee van zijn medewerkers waren betrapt door een derde. Die twee waren toevallig ook zijn beste medewerkers, terwijl de derde bekend stond om de grote hoeveelheid roddels die hij verspreidde, en bovendien om zijn middelmatige productie. Hij had –samen met een schoonmaker- de twee ontdekt toen ze halfnaakt lagen te vrijen. Het was na zessen, ze hadden niemand meer verwacht (de schoonmaker was al langs geweest). 

Timo Huges (ex-directeur FloraHolland en NS): ‘Verandering is niet eng.’

Deze week werd NS-topman Timo Huges uit zijn functie ontheven. De kritiek van Deijsselbloem en de zijnen was messcherp. Huges was niet eerlijk geweest over de manier waarop NS met zeer gevoelige informatie was omgegaan. De vraag die NRC opwierp: Kwam hij in de knel of was hij gewoon oneerlijk?

Ik ken Huges van een afstandje. Ben dus niet objectief. Zowel voor Flora Holland als de NS werkte ik, zij het beiden niet in de periode dat Huges er werkte. Toch heb ik hem een paar keer getroffen. Een keer voor een interview, en een keer in de BNR-studio, toen we in een programma allebei (onafhankelijk van elkaar) geïnterviewd werden. Het interview dat ik zelf met hem had dateert uit februari 2010. Je kunt het hieronder lezen.

Ik vond Huges, en dat zal nu wel niet politiek correct zijn, een aimabele kerel. Net als de meeste medewerkers van Flora Holland en de NS. En net als ROVER en de klanten. Mensen maken fouten en op zijn niveau kan je dit soort fouten niet maken. Nog eens, ik ben niet objectief, en ben geschrokken van het nieuws, maar ik vond Huges’ gedrag in het directe contact plezierig. Toegankelijk, normaal praten en met een goed hart voor zijn organisatie en de klanten daarvan. Jammer dus dat hij de fout in is gegaan. Hier het interview.