Rubriek: Lifestyle

Iemand ontslaan? Gebruik competentieprofielen!

IMG_2590Steeds vaker worden assessments gebruikt om medewerkers uit hun functie te halen. Hierbij gelden competentieprofielen als onmisbaar en zaligmakend. Binnen de psychometrie, de wetenschap waar de competenties vandaan komen, is er veel kritiek op het assessment, maar in bedrijven wordt het oordeel dat daarin naar voren komt, als allesbepalend beschouwd. Dit is zorgwekkend, en niet alleen omdat mensen op de dagen van de psychologische tests misschien wel heel ander gedrag vertonen dan normaal. Men wil in zo’n momentopname verder kijken dan de eerste indruk, maar de aanwezigheid van acteurs kan bijvoorbeeld al zo verkrampend werken bij een kandidaat, dat je iemand nauwelijks te zien krijgt zoals hij is.

Assessments worden ook gebruikt om nadrukkelijk te beweren dat iemand ongeschikt is. En het gaat nog verder: als een manager van iemand af wil, en er is geen dossiervorming, dan heeft men in elk geval voor de rechter een verhaal.

Bowie bedankt!

IMG_2175Het zijn bijna familieleden, popsterren. Je kent ze al vanaf je jeugd en ze lopen heel wat jaren met je op. Als ze dood gaan voel je bijna hetzelfde verdriet als wanneer een oom of tante of een goede vriend sterft. De explosie aan berichten op de sociale media na de dood van David Bowie bewijst het. Zelf ben ik er behoorlijk van ontdaan, van de dood van deze artiest pur sang.

Iedereen heeft zijn eigen Bowie. Ik zelf weet nog dat ik als 9-jarig jongetje en trouw top 40 luisteraar voor het eerst zijn Space Oddity hoorde. Ik had, net als de meesten toen, nog geen idee wie Bowie was. Ik weet alleen nog dat ik dat nummer vergeleek met Atlantis van Donovan. Een beetje gekke vergelijking maar ik was 9 en dan denk je vrij associatief. Het woord ‘space’ kende ik al, want je had toen de ruimteserie de Thunderbirds, met de poppen van International Rescue. Als ik dit Bowienummer hoor, moet ik altijd denken aan het gele Thunderbird toestel, ik denk dat het de Thunderbird 4 was.

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Zelfbeeld bepalend voor prestaties?

2014-06-04 14.39.52Wat is eigenlijk precies een zelfbeeld? Inderdaad: de manier waarop je over jezelf denkt. Het beeld dat je hebt opgebouwd over jezelf. We moeten niet net doen of dat onbelangrijk is of zweverig, want het bepaalt ons gevoel nogal. We kunnen bijvoorbeeld wakker liggen van opmerkingen van anderen over wie we zijn. Dat komt omdat we het vanuit ons zelfbeeld niet herkennen, of omdat we het vanuit ons zelfbeeld oneens zijn over dat idee van anderen.

-Jij kent mij niet, zeggen we dan. De vraag is echter of ons zelfbeeld waar is. Wie mijn boek ‘Het Flitsbrein’ heeft gelezen weet namelijk dat wij het waarheidsgehalte van onze eigen ideeen te positief beoordelen. Dus: we denken regelmatig dat iets waar is, terwijl het niet waar is. Dat geldt ook voor ons zelfbeeld.

Vacatures

Unitmanager Strategie en Relatiebeheer (Dordrecht)

Als manager van de unit Strategie en Relatiebeheer ben je integraal eindverantwoordelijk voor het functioneren en de resultaten van de voltallige unit waarin diverse werkgebieden zijn ondergebracht. Bekijk alle vacatures

Advertorial

DEEL UW KENNIS, SCHRIJF MEE

Kom ook met uw ervaringen of ideeën! Doe mee met [num_authors] andere professionals. Lees verder

Neurowetenschapper heeft bijna dood ervaring (nieuw boek)

2014-11-15 12.16.42‘In ‘Een arcadisch moment’ heb ik een fantasiewereld geschapen, waarin moderne natuurkunde, biologie, filosofie, sprookjes en religie samenkomen.’ Het boek behandelt de ogenschijnlijke tegenstelling tussen wetenschap en religie. Het gaat over Luna Spolt, een scientertainer, iemand die van de moderne wetenschap entertainmentshows heeft gemaakt. Aan het begin van het verhaal wordt hij doodgeschoten door een christenfundamentalist. Maar daarmee is het afgelopen voor de wetenschapper.

Verkeerde medicatie: manager in de war (echt gebeurd)

P1020508Het was achteraf, op de keper beschouwd, god-betere-het, de leukste tijd van zijn leven geweest. ‘We hebben allemaal onze gebreken’, zei hij, ‘maar die van mij zijn altijd zo buitenproportioneel. Eigenlijk ben ik een grijze mus. Dat zeggen ze ook over me, dat ik een grijze mus ben. Er is gewoonlijk niets opwindends aan me.’ Het woord gewoonlijk beloofde meer. Hij schikte zijn paarsgestreepte stropdas, die zich alleen qua kleur onderscheidde van de in het zakenleven gangbare dassen. En zijn pak was volstrekt conformistisch.

Zomer! Vakantie! Tijd om de boel eens lekker op te schudden!

P1020305Het wordt tijd voor zomerse artikelen. In het kader hiervan een aardige boektip onderaan dit artikel, maar ook hier: https://egobert.wordpress.com/2015/07/19/2990/   We gaan collectief op vakantie en worden daar weer even onszelf, zei iemand onlangs tegen me na een aantal borrels. Ik vroeg me onmiddellijk af wat we dan de rest van ons jaar zijn. Iemand anders? Productiemachines? Dienstenleveranciers? Mensen die vrijwillig in files gaan staan om in een kantoorbiotoop achter de computer te kruipen, de homo bureaucratis, wat zijn we voor mensen?

In elk geval mensen die, als ze in Nederland wonen, graag naar Frankrijk gaan of naar andere landen waar het ‘anders’ is dan hier. We vinden ons zelf ver weg van huis terug en betreuren het dat we in een land wonen waar alle wegen gemarkeerd zijn, waar het altijd druk is en waar we al die regenachtige dagelijkse belevenissen hebben door te maken.

Pasen is het feest van Johann Sebastiaan Bach

Rond de paasdagen doe ik altijd een beetje aan Bach. Dat is voor mij een traditie. Ik doe dit soort dingen nooit op jongebazen.nl maar op mijn persoonlijke blog. Heel belangrijk om meer te zien in het leven dan alleen business. De managementdenker Ricardo Sammler vindt dat ook. Hij raadde zijn lezers aan om literatuur te lezen. Ik verwijs ze ook graag naar grote muziek. En daarom een keer, bij wijze van uitzondering, een artikel over klassieke paasmuziek. Ondertussen kun je luisteren naar muziek die bij deze tijd past: http://acc.youtube.com/watch?v=sFHXWoawnt0&feature=relmfu En een verwijzing naar een artikel van me over de opstandeling Jezus op www.egobert.wordpress.com 

Manager, leef je wel gezond? En lach je wel genoeg?

IMG_2589Een van de belangrijkste dingen voor een manager is voor jezelf zorgen. Om helder te zijn en de omgeving te inspireren is dat nodig. Maar leven we wel gezond?  Op het eiland Okinawa in Japan wonen de meeste honderdjarigen, schrijft Sybilla Claus in een Trouw-artikel dat ze in 2013 op het internet plaatste. Borstkanker onder vrouwen komt er nauwelijks voor, terwijl in Nederland een op de acht vrouwen het krijgt. Zelfmoord ontbreekt. Claus onderzocht wat het geheim is van de bevolking op Okinawa. Ze komt tot een paar dingen. Fysiek actief blijven. Gezond eten, en dat betekent afstand doen van vlees en zuivelproducten om over suiker nog maar te zwijgen. Eten tot je 80% vol zit. Een goed sociaal netwerk. Plezier maken. Er wordt veel gefeest en gedanst. En er wordt veel gelachen, zoals uit een interview blijkt met een vrouw ter plaatse.

Managementjargon is niet te harden, gast!

2015-01-07 17.11.33Out of the box denken. Een uitdrukking die ik vaak hoor in business land. Authenticiteit ook. We moeten dus echt zijn en andere invalshoeken kiezen. Maar dat bekt niet zo lekker als out of the box of authenticiteit. En het moet wel lekker bekken. Anders maken we misschien niet de indruk die we willen maken. Hetzelfde geldt voor woorden als passie en ‘je ding doen’. Wat is dat toch, dat plotseling iedereen zulk soort woorden gebruikt? Het antwoord is simpel: papagaaiengedrag.

Verbeter je presentatie! (Workshop presentatietechnieken)

ImageProxy.mvcPresentaties kunnen levendiger en boeiender. De eeuwige Power Points zijn berucht. En dat moet anders. Daarvoor moet je een pakkende inhoud hebben, maar ook de juiste houding. Je vrij voelen om te spreken is dan handig. Is zoiets te leren? Nou en of. Natuurlijk, er zijn mensen die er mee worden geboren, maar dat is beslist niet noodzakelijk.

Presentatietechnieken zijn in het moderne bedrijfsleven geweldig belangrijk geworden. Mensen denken vaak dat ze op een  inhoud worden beoordeeld. Maar als hun presentaties niet in orde  zijn, kan dat fikse gevolgen hebben voor hun reputatie en zelfs hun  loopbaan. Dus moet je zorgen dat je presentatie je visitekaartje wordt. Dat kan alleen als jij er zowel qua inhoud, vorm als ontspanning goed bij staat. En daar hebben we iets op gevonden.