Rubriek: Verandermanagement

Alles verandert snel: ben je klaar voor de toekomst? (Workshop)

IMG_2334De wereld verandert, roept iedereen, en het is zo. Traditionele organisaties worden (en zijn al) verpletterd door zogenaamde ExO’s, en door het internet zijn ondernemers in staat om grote massa’s te bereiken. Binnen 10 jaar zal het bedrijfsleven er volledig anders uit zien door exponentieel groeiende organisaties. Vaste banen zullen verdwijnen. Dat zijn de voorspellingen en er zijn er nog veel meer.

De techniek schrijdt voort en straks zullen er meer dan miljarden computers met elkaar verbonden zijn en geanalyseerd worden, waardoor je met een druk op de knop de relevante big data te pakken krijgt die je zoekt. Je hoeft geen ingewikkelde infrastructuren op te zetten, geen dure machines te kopen. Techniek wordt steeds goedkoper in het digitale tijdperk. Alles is steeds makkelijker en sneller bereikbaar. Vooral als je over de juiste intuitie beschikt, kom je verder.

Twee top 10-boeken winnen? Kijk hier!

9789492221377-240x300Je kunt nu mijn boeken ‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’ winnen. Beide boeken hebben de top 10 bereikt in de Managementboek top 100. (Zie pagina uitgever: http://futurouitgevers.nl/category/bert-overbeek/) Om mee te dingen naar de prijzen moet je voor 25 februari aangeven of de volgende stellingen uit mijn boek juist of onjuistzijn.  Er zijn drie boekensets te winnen. Je kunt je reactie sturen naar bert_overbeek@hotmail.com

Welke stellingen zijn juist?

 • Vrouwen zijn meer gericht op doelen dan mannen.
 • Het aantal vrouwelijke moordenaars is echt niet zoveel kleiner dan het aantal mannelijke.
 • Mannen ondernemen meer dan vrouwen
 • Voor vrouwen wordt een man aantrekkelijker door zijn auto.
 • Voor mannen wordt een vrouw aantrekkelijker door haar auto.
 • Vrouwen laten zich gemakkelijker beinvloeden door omstandigheden en veranderingen in de context.
 • Mannen denken gemiddeld 25% van een vergadering aan seks.
 • Een grote dikke man heeft meer kans op een carriere in de top dan een kleine slanke vrouw.
 • Mannelijke besluiten zijn beter dan die van vrouwen omdat mannen beter zijn in het afwegen van complexiteit.
 • Mannen van 40 zijn minder goede leiders dan vrouwen van 60.
 • Bij vrouwen zijn hoofd en hart beter verbonden dan bij mannen (open het artikel voor meer stellingen)

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Waar coaching de plank misslaat…

(Soms haal ik graag eens een artikel uit de oude doos, zoals deze van 10 jaar geleden.) Organisatieontwikkeling, zeg maar de trainings- en coachingsbranche, is onmisbaar geworden, zo lijkt het. Organisatieontwikkeling kan iets teweegbrengen, mits goed begeleid door het management, mits toegespitst op de praktijksituatie en mits goed is nagedacht of training wel het juiste middel is.

Bij training en coaching binnen organisaties gaat het om verbetering, oftewel om:
-lichamelijk en mentaal gezonde mensen
-die samenwerken
-en onderling helder communiceren
-om een optimale prestatie neer te zetten
-in een gezond bedrijf
-en die daar een eerlijke beloning voor krijgen.

Vacatures

Business Controller (Utrecht)

Heb je leidinggevende ervaring, beweeg je je makkelijk in een politiek-bestuurlijke omgeving met uiteenlopende stakeholders? En heb je belangstelling voor de culturele sector? Dan zijn wij op zoek naar jou! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Trainers, coaches en managers, de laatste Sitskoorn al gelezen?

IMG_2265Met haar laatste boek ‘Ik-kwadraat’ heeft Margriet Sitskoorn zich wat mij betreft genesteld in de top van de neuropsychologische wereld. Ze is daar naar toe geslopen in een jaar of tien. De televisie had haar al ontdekt, maar met dit boek passeert ze een aantal grootheden, waaronder Swaab, op een wijze waarin praktisch denken, eruditie en inzicht zich bundelen. Daarbij leer je van alles, omdat het boek vol zit met oefeningen. Het is een must voor iedere manager, trainer en coach. En ik zeg het alvast: die zullen een heleboek heilige huisjes zien instorten.

Je zou Ik-kwadraat kunnen zien als een gids voor de moderne tijd. De veranderingen die onze 21e eeuw met zich mee heeft gebracht schetst ze aan de hand van het Amerikaanse VUCA-model. Daarmee wordt bedoeld: de sterke dynamiek van de veranderingen, de talloze onzekerheden in onze tijd, de complexiteit van alles wat op ons af komt en de onduidelijkheid van de dingen die gebeuren. We missen overzicht en rustig achterover leunen helpt ons niet verder.

Besluitvorming is geen poker!

IMG_5061De wereld verandert en hij verandert razendsnel. Door het internet zien bedrijven plotseling van alles gebeuren. Er is een dringende behoefte aan de juiste data. Om de besluitvorming te verbeteren. Gebleken is dat goede data je performance met 25% verbeteren. Het probleem is echter dat de juiste data heel moeilijk zijn te vinden. En als we ze vinden, gaan we er niet goed mee om.

We baseren ons bijvoorbeeld op te oude data of juist op te nieuwe. Ook maken we fouten door teveel aan het oude te willen vasthouden, of aan groupthinking te doen: doordat teamleden hetzelfde zijn, is er te snel consensus. In mijn boek ‘Het Flitsbrein’ noem ik nog 4 van die valkuilen, want het zijn er acht in totaal. (Het Flitsbrein stond in de Managementboek top 10)

Zelfsturende dreams: een ervaring (case)

DSCN5715Steeds weer komt hij terug, de discussie over zelfsturende teams. Succesverhalen wisselen mislukkingen af. De VPRO maakte bijvoorbeeld Ricardo Semmler weer actueel, die een pleitbezorger is voor zo min mogelijk managementbemoeienis. En enige jaren terug publiceerde Ben Kuiken het boek ‘De laatste manager’. De boodschap is vaak hetzelfde: managers zijn nogal eens een sta-in-de-weg bij het behalen van een goed resultaat. Nee, zeggen de tegenstanders, niet waar, als je teams zelf laat sturen is er geen afstemming met andere teams, is de benadering vaak niet resultaatgericht genoeg, let niemand op de kosten en de belangrijkste tegenwerping: de grootste schreeuwers zijn de baas. Want er zal vanzelf weer een pikorde ontstaan, met een informele leider, en zo’n leider hoeft niet per ze datgene te zijn wat team en organisatie nodig hebben.

Het gaat niet goed met Nederland, maar laten we er niet onder gebukt gaan!

IMG_0310Laten we tussen de kalkoen en ander wild door de wereld eens analyseren op basis van de kersteditie van het NRC Handelsblad. Gaat het lekker in Nederland en de wereld? Nee, het gaat niet zo lekker. Als geboren optimist ben ik nooit vergeten de realiteit in het oog te blijven houden. Dit artikel gaat over die realiteit. En noem me geen doemdenker, want het gaat hier over actualiteit. Blijf er vooral vrolijk onder. Shit happens, je moet er alleen niet onder gebukt gaan. Dat is mijn levenscredo. Maar als  de enige vriend die je een halve eeuw kent aangeeft op 56-jarige leeftijd ontslagen te zijn, omdat zijn bedrijf is overgenomen door een Amerikaans bolwerk, dan is het lastig om vrolijk te blijven.

Ik keek eens rond in het NRC. Wat stond daar allemaal in? Om te beginnen waren er weer de nodige schandalen met hooggeplaatsten. Blatter en andere corrupte sportbobo’s werden besproken. Mensen die de boel oplichten, en dan met een pleister onder het oog een betoog doen. Oh, wat zijn we zielig. En ook zo zielig: Hooijmaijers, ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, VVD’er, veroordeeld voor witwassen, omkoping en valsheid in geschrifte, moet een dik half miljoen betalen. Een voordering van het Openbaar Ministerie, dat intussen ook weet waar het het geld moet halen. En denk je dan dat H. zich van enig kwaad bewust is. Nee hoor, ‘hij was vooral bezig slepende provinciale projecten voort te stuwen’. Logisch dus, volgens die man, dat je je aan malafide praktijken bezondigt.

Brouwerij-medewerkers pikken ontslag niet! (Case)

IMAG0669De Brouwerij ging besparen; zoveel was duidelijk. De IT-luchtbel die rond de eeuwwisseling zo groot was geweest als de zon zelf, was plotseling uit elkaar geklapt en de sky was niet langer de limit. Het geld is op, zei Cartouche, de externe die de Brouwerij had ingehuurd om, zoals het genoemd werd ‘kwartier te maken’. Uiteraard tegen een tarief dat himmelhoch jauchzend was; zelfs voor die tijd. Het geld was dus niet op. Leeme stond tussen zijn 71 collega’s naar het slecht nieuws gesprek te luisteren in het gebouwtje waar voorheen de werkweek werd afgesloten met het bier. Productconfrontatie noemden de Brouwerij-medewerkers het. Vroeger. Toen de Brouwerij nog gewoon de Brouwerij was, en de gemoedelijkheid iedere kreuk rechttrok.

Nu stonden ze verzameld als in een kerk, met Cartouche op het spreekgestoelte. De Brouwerij was in afwachting van het laatste oordeel, want geruchten wilden dat 30% van hen ontslagen zou worden. Ongeveer 22 mensen. Misschien waren het er minder. Leeme kende een verhaal waarbij de directie bewust een roddel de wereld in hielp. 150 van de 300 mensen zouden worden ontslagen. Toen dat er 80 waren viel het mee en bleef een wild effect uit.

Change en draagvlak…zucht??…

IMG_0041Vrijwel bij ieder veranderproces is het belangrijk dat managers de dingen vanuit een ‘gedragen visie’ implementeren. In de praktijk blijkt dit moeilijk. Medewerkers gaan niet zomaar ‘mee’. De ideeen die de veranderaars vooraf hebben over hun medewerkers gaan er vanuit dat duidelijkheid over de doelstellingen en over het ‘gewenste gedrag’ voldoende basis is.

Uit allerlei studies blijkt dat eigenaarschap dan een rol speelt. Medewerkers moeten het gevoel krijgen dat de verandering ‘van hun’ is. Pas na omarming van de visie zullen zij het verhaal ook met enthousiasme gaan doen. Om de betrokkenheid te vergroten passen veel managers de coachende stijl toe of laat hun medewerkers in sessies meedenken over de operationele kant van het veranderplan.

Druk druk druk? Kap ermee!

IMG_1312Weet je waar mensen het oudst worden? In Okinawa, een eiland tussen Japan en Taiwan. Mensen worden daar gemiddeld 85 jaar. En daaronder zijn relatief veel mensen van honderd jaar en ouder. De Okinawanen hebben weinig hartkwalen, hersenbloedingen en kanker. En het is gebleken dat dit maar ten dele met erfelijkheid te maken heeft. Want Okinawanen die het eiland verlaten worden minder oud dan de mensen die op het eiland blijven.

Een van de redenen voor hun gezondheid is hun stressarme levensstijl. Natuurlijk: het dieet, de zorgende gemeenschap en de actieve levenshouding (veel beweging) doen ook een duit in het zakje. Maar het feit dat er geen stress is helpt enorm mee. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor het westen, waarin hard werken een norm is. Je moet trouwens wel, wil je overleven in onze welvaartssamenleving.